Se acumuleaza vulnerabilitati privind creditarea populatiei(oct. 9, 2017)
Gradul de indatorare a populatiei s-a majorat considerabil, iar cresterea poate avea efecte negative importante atat asupra sistemului financiar, cat si asupra cresterii economice viitoare, se arata intr-un comunicat de presa al Comitetului National de Supraveghere Macroprudentiala (CNSM), publicat pe site-ul propriu.
‘In prezent, gradul de indatorare s-a majorat considerabil, o treime dintre debitorii care au contractat un credit in ultimul an avand, in medie, un grad de indatorare de peste 55%’, se arata in document.
Potrivit acestuia, cele mai recente analize arata ca indatorarea totala (sectorul companiilor nefinanciare si sectorul populatiei) continua sa se mentina sub pragul de alerta.
‘La nivel sectorial se mentin semnalele care indica acumularea de vulnerabilitati privind creditarea populatiei, pragul de alerta fiind depasit pentru al saselea trimestru consecutiv in cazul creditelor ipotecare. In acest context, Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala a adoptat Recomandarea nr. R/4/2017 prin care se recomanda Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de autoritate competenta, mentinerea amortizorului anticiclic de capital pentru institutii de credit la 0 (zero) la suta, nivel implementat incepand cu data de 1 ianuarie 2016, concomitent cu monitorizarea evolutiilor privind indatorarea sectorului populatiei’, mentioneaza sursa citata.
Potrivit acestuia, in scopul aprofundarii analizelor care sa sprijine fundamentarea deciziilor CNSM privind atenuarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare ca urmare a cresterii indatorarii populatiei, CNSM a recomandat infiintarea unui grup de lucru din care sa faca parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai Bancii Nationale a Romaniei.
Cat priveste companiile nefinanciare din Romania, Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala recomanda ca Guvernul, prin Ministerul Finantelor Publice, impreuna cu Banca Nationala a Romaniei sa infiinteze un grup de lucru care sa aprofundeze analizele privind sanatatea financiara a firmelor si sa identifice solutii pentru ca, atat in sectorul public, cat si in cel privat, constrangerile bugetare ale firmelor sa devina ferme.
Recomandarea vine in urma identificarii unor vulnerabilitati structurale cu privire la sanatatea companiilor nefinanciare, respectiv persistenta rezultatelor negative pentru un grup numeros de firme, calitatea precara a capitalurilor proprii si numarul ridicat de firme cu capitaluri proprii sub limita reglementata sau inactive.
Consiliul general al CNSM este alcatuit din Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei – presedintele CNSM, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Liviu Voinea, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, coordonator al activitatii de stabilitate financiara, Leonardo Badea, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Ovidiu Razvan Wlassopol, prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Ion Giurescu, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, sectorul sistemului de pensii private, Ionut Misa, ministrul Ministerul Finantelor Publice, Attila György, secretar de stat responsabil cu coordonarea promovarii cadrului legal aferent pietelor financiare, Ministerul Finantelor Publice, Enache Jiru, secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei si datoriei publice, Ministerul Finantelor Publice. De asemenea, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, Petre Tulin, participa la sedintele Consiliului general, fara drept de vot.