Romania, granarul tarilor arabe(sept. 2, 2013)
Exporturile de cereale au inregistrat o crestere „fulminanta” dupa productia record din acest an. Cele mai mari cantitati din graul sau porumbul recoltat de fermierii romani ajung in tari ca Arabia Saudita, Siria sau Mauritania.
Producatorii de cereale sunt, si in acest an, la mana traderilor in conditiile in care nu au suficiente spatii de depozitare. Anchetati de Consiliul Concurentei pentru „cartelizare”, ca ar fi stabilit un pret de vanzare unic, cei mai mari 10 traderi de cereale au facut afaceri avantajoase cu productia romanilor. Ei au apelat la cumparatorii „traditionali” straini: tarile arabe.
Numai in luna iunie, potrivit unor statistici INS, Romania a exportat 219.501 de tone de cereale in valoare totala de peste 51 de milioane de euro.
Tarile in care ajung cerealele romanesti sunt cu precadere cele arabe precum Arabia Saudita, Marea Jamahirie Araba Libiana sau Mauritania.
In luna iunie, Romania a vandut la import 58.316 tone de grau si meslin. Au intrat in tara peste 15 milioane de euro, iar tarile in care a ajuns cerealele romanesti sunt Mauritania, Marea Jamahirie Araba Libiana si Italia.
In primele sapte luni din 2013 doar exporturile de grau s-au ridicat la aproape 300 milioane de euro, in crestere cu circa 75% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Din vanzarea de porumb, Romania a obtinut in luna iunie peste 19,8 milioane de euro. Au ajuns la export peste 84.300 de tone de porumb. In top trei destinatii pentru exporturile de porumb sunt „ocupate” de Liban, Marea Jamahirie Araba Libiana si Iran.
Productia de grau si secara din acest an totalizeaza 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani si a doua din ultimii 43 de ani, a anuntat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,
Fata de anul trecut, productia de grau si secara a crescut cu 37%. Suprafata cultivata a fost de 2 milioane de hectare, similara celei de anul trecut, dar cu un randament de 3.472 kg la hectar, fata de 2.650 kg la hectar in 2012.
O productie record a fost inregistrata si la orz si orzoaica, precum si la ovaz si rapita.