RCA se schimba radical. Decontarea directa e principala modificare(sept. 10, 2016)
Guvernul va lua in discutie, la inceputul saptamanii viitoare, ordonanta de urgenta pentru modificarea legii RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiara si-a dat deja avizul si urmeaza ca tot saptamana viitoare, cel tarziu peste doua saptamani, actul normativ sa fie votat in plenul Parlamentului.
Chiar daca, initial, Guvernul si Parlamentul au urmat cai paralele pentru modificarea legii, se pare ca in prezent, in urma demersurilor ASF, a fost agreata varianta de la Senat care va fi promovata de Guvern, sub forma unei ordonante de urgenta, scrie profit.ro.
Aceasta varianta este sustinuta si de catre organizatiile patronale ale transportatorilor, care isi regasesc in ordonanta majoritatea doleantelor.
Concret, soferii vor putea incheia polita RCA pe orice perioada de la o luna la un an, multiplu de o luna, si vor putea achita prima in rate. In prezent, asigurarea se poate face doar pe perioade de sase luni sau un an, iar prima nu poate fi achitata in rate.
De asemenea, pe perioada reparatiilor, soferii pagubiti vor beneficia de masina la schimb oferita de catre asigurator. In plus, soferii vor putea alege sa suspende polita in perioadele in care nu utilizeaza automobilul.
Cea mai importanta modificare este, insa, introducerea sistemului de decontare directa, contestat aprig de asiguratori, dar sustinut atat de ASF, cat si de organizatiile transportatorilor. Dupa ce noua lege va intra in vigoare, plata despagubirilor nu va mai fi facuta de asiguratorul soferului vinovat, ci direct de catre firma care a emis RCA pentru soferul care a suferit dauna.
Ulterior, printr-un sistem de decontare asemanator cu depozitarul central de la Bursa de Valori Bucuresti, firma care a facut plata reperatiilor isi va recupera banii de la cea care a asigurat masina condusa de soferul vinovat.
Organizatiile transportatorilor sutin ca toate aceste masuri vor conduce la o reducere a costurilor, dar ele sunt contrazise de asiguratori in opinia carora efectul va fi exact opus.
Pe de alta parte, exista sanse serioase ca Ordonanta de Urgenta sa iasa din Parlament intr-o forma mult ajustata comparativ cu ce va trimite Guvernul. Parlamentarii PSD, care alaturi de aliatii din Parlament pot forma o majoritate, vor sustine introducerea mai multor amendamente, cel mai spectaculos fiind capitalizarea Eximasig si intrarea companiei de stat pe piata RCA.
Aceasta idee a fost sustinuta si de parlamentarul PNL, Andrea Paul Vass si apartine, la origine, unor specialisti din ASF. Asadar, exista o posibilitate serioasa ca ea sa aiba o sustinere semnificativa in Parlament.
„Este adevarat ca Guvernul va trimite Ordonanta de Urgenta privind modificarea legii RCA catre Parlament. O va face chiar saptamana viitoare. Este adevarat si ca este vorba despre forma legii elaborata in comisiile de la Senat. Totusi, legea va iesi mult modificata. Se va introduce un pret de referinta pentru RCA si sanctiuni uriase pentru asiguratorii care nu platesc la timp daunele. Vor fi amenzi de pana la 100.000 de lei/ dauna pentru intarzieri peste un anumit numar de zile si se va putea merge pana la ridicarea licentei pe perioade de trei sau sase luni. De asemenea, unitatile service care refuza reparatiile pe RCA vor putea fi sanctionate cu ridicarea licentei pe sase luni. Nu in ultimul rand, Guvernul va avea la dispozitie 6 luni pentru a pune la dispozitie fondurile necesare capitalizarii Eximasig in vederea intrarii pe piata”, spune Cristian Muntean, presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente si una dintre persoanele care au participat la negocierile privind noua lege.