Politia incepe sa inchida site-urile de file sharing si torrente(feb. 13, 2012)
Industria cinematografica si cea muzicala nu mai tolereza pirateria si furturile de continut online, iar anul acesta a inceput cu adevarat lupta impotriva site-urilor de file sharing si a pirateriei digitale.
Dupa ce justitia americana a dispus, saptamana trecuta, inchiderea site-ului emblematic de descarcari ilegale Megaupload.com si arestarea responsabililor sai, ieri politia ucraineana a inchis cel mai popular site de file sharing din tara, Ex.ua, acuzandu-i pe proprietari de distribuire ilegala de programe, muzica si inregistrari video protejate prin drepturi de autor.
Masura a fost luata in urma plangerilor formulate de companii de software precum Microsoft si Adobe, a indicat politia. In timpul perchezitiilor au fost confiscate numeroase computere, inclusiv 200 de servere cu circa 6.000 de terabiti de informatii in total, a precizat Ministerul ucrainean de Interne, intr-un comunicat. Politia a mai descoperit ca site-ul era administrat de un cetatean leton. Saisprezece persoane au fost interogate, dar nu se stie cate au fost retinute. Conform legii ucrainene, proprietarii site-ului sunt pasibili de 5 ani de inchisoare. Potrivit politiei, site-ul Ex.ua avea milioane de utilizatori, majoritatea accesandu-l de pe teritoriul Ucrainei.
In tara noastra, site-ul de torrente tracker.sharereactor.ro nu mai poate fi accesat de doua zile. Nu se stie exact daca acesta a fost inchis sau este doar o problema tehnica care se prelungeste.
Romania a semnat saptamana trecuta la Tokyo, un acord international de protejare a drepturilor de autor intitulat ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).
„ACTA nu presupune modificarea legislatiei nationale si nici modificarea legislatiei comunitare in materie de proprietate intelectuala. De asemenea, potrivit legislatiei in vigoare, procedurile de ratificare in Parlamentul Romaniei atrag si dezbatere publica”, a declarat Ioana Muntean purtatorul de cuvant al Guvernului.
„ACTA se refera la mult mai multe aspecte decat a aparut, in ultima vreme, in dezbaterea publica. Nu se refera doar la internet”, a subliniat Ioana Muntean. Ea a spus ca, in cazul in care in cadrul dezbaterii publice si a celei din Parlament se va ajunge la concluzia ca acest acord nu trebuie ratificat, atunci nu se va intampla acest lucru.
In octombrie 2007 Statele Unite, Comunitatea Europeana, Elveția și Japonia au anunțat ca vor negocia ACTA. Negocierile au fost secrete pina pe 22 mai 2008 cind un document despre tratatul propus a fost publicat pe Wikileaks, iar in scurt timp și ziarele au scris despre negocieri.