Plafonul garantiilor pentru „Prima Casa” a crescut la 200 de milioane de euro(iun. 10, 2012)
Plafonul garantiilor ce pot fi emise in cadrul programului „Prima Casa” a crescut pana la 200 de milioane de euro, potivit unui act normativ aprobat, joi, de Guvern. Sumele vor fi alocate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. (FNGCIMM), cu acordul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Potrivit Hotararii aprobate de Executiv, sumele din plafonul de 200 de milioane de euro se vor aloca finantatorilor care au utilizat integral plafonul initial.
“Acest plafon asigura in continuare fluenta programului, buna lui desfasurare, pentru ca, din pacate, am citit unele remarci ca s-ar fi incheiat banii pentru <<Prima casa>>, ceea ce nu este deloc real”, a declarant Florin Georgescu, ministrul Finantelor Publice, la finalul sedintei de Guvern de joi.
Hotararea stabileste ca, pentru a beneficia de sumele din plafonul de garantare, finantatorii trebuie mai intai sa notifice FNGCIMM si MFP cu privire la intentia lor de a solicita bani din noul plafon, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data la care estimeaza ca vor acorda garantii pana la limita plafonului reutilizat. De asemenea, in maxim 10 zile de la primirea acestei notificari, FNGCIMM va cere acordul MFP pentru a aloca finantatorului suma ceruta.
Georgescu a mentionat ca sunt cateva banci care si-au epuizat plafonul acordat si, din acest motiv, s-a suplimentat suma de garantare la nivelul intregului program. Totodata, acesta a subliniat faptul ca mecanismul de garantare presupune ca 50% din suma acordata drept imprumut este garantata de stat si 50% este finantata pe baza riscului luat de creditor.
“Practic, este vorba de disponibilitatea unui plafon de indatorare de 400 de milioane, adica dublu celui nominal, de 200 de milioane de euro”, incheie ministrul finantelor.