Pana in 2050 China, Statele Unite si India ar putea deveni cele mai mari economii ale lumii(feb. 6, 2013)
Criza financiara globala a accelerat procesul de modificare a centrului de gravitatie economica al lumii, China, Statele Unite si India urmand sa devina cele mai mari economii ale lumii la orizontul anului 2050, arata una dintre concluziile raportului „World in 2050”, publicat de echipa de macroeconomie a PwC.
Primul raport PwC „Lumea in 2050” a acoperit 17 mari economii: grupul G7 (Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite si Canada), plus Spania, Australia si Coreea de Sud; precum si grupul E7 (Brazilia, Rusia, India, China, Indonezia, Mexic si Turcia”. Raportul extins din 2013 – intitulat World in 2050 The BRICs and Beyond: Prospects, challenges and opportunities – include de asemenea Vietnam, Nigeria, Africa de Sud, Malaezia, Polonia, Arabia Saudita si Argentina.
Raportul arata ca economiile emergente vor creste intr-un ritm mult mai rapid decat cel al statelor G7 in urmatoarele patru decenii. Estimarile privind cresterea medie a PIB la valori ale puterii de cumparare (PPP) arata ca cel mai inalt ritm de crestere il va inregistra Nigeria in perioada 2012 – 2050, urmata de Vietnam, India, Indonezia, Malaezia, China, Arabia Saudita si Africa de Sud.
„Criza financiara globala a lovit mult mai puternic statele G7 decat cele din grupul E7, cel putin pe termen scurt, iar acest lucru a determinat o revizuire a prognozei de crestere pe termen lung pentru statele dezvoltate din G7 – indeosebi pentru economiile europene si pentru Statele Unite care s-au bazat in trecut pe rate mari de indatorare, atat in sectorul public, cat si in cel privat pentru a alimenta cresterea economica”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.
La valori exprimate la puterea de cumparare (PPP), grupul E7 ar putea depasi statele G7 pana in 2020, iar pana in 2050, China, Statele Unite si India vor deveni de departe cele mai mari economii, urmate la mare distanta de Brazilia, pe locul patru, inaintea Japoniei.
De asemenea, pana atunci, Rusia, Mexic si Indonezia vor avea economii mai mari decat cele ale Germaniei si Marii Britanii; Turcia ar putea depasi economia Italiei, iar Nigeria, Vietnamul si Africa de Sud vor patrunde si ele in grupul celor mai mari 20 de economii ale lumii.
Dincolo de grupul celor mai mari economii, Malaezia are un potential considerabil de dezvoltare pe termen lung, iar Polonia ar putea avea un ritm mai crescut de crestere decat cel al statelor vest-europene pentru cateva decenii de acum inainte.