Pagubitii FNI executa silit ASF. Autoritatea spune ca nu poate fi executata doar pentru ca este succesoare a CNVM(sept. 21, 2017)
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sustine ca nu poate fi executata silit de catre creditorii FNI doar pentru ca a preluat drepturile si obligatiile CNVM si ca isi va apara drepturile si interesele, ce pot fi lezate de decizia Judecatoriei Sector 5 Bucuresti, care a admis cererea Asociatiei Nationale pentru Protectia Investitorilor
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a infirmat iformatiile potrivit carora ar putea ffi executata silit de creditorii FNI, sustinand doar ca va initia o actiune in instanta impotriva acestei decizii, pentru ca „nu exista temei legal, in prezent, pentru executarea silita a ASF in calitate de succesoare in drepturi si obligatii ale CNVM”
„Din consultarea portalului instantelor de judecata a fost identificat, pe rolul Judecatoriei Sector 5, un dosar avand ca obiect ”incuviintare executare silita” in care figureaza ca parti ASOCIATIA NATIONALA PENTRU PROTECTIA INVESTITORILOR (creditor) si AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARA (FOSTA COMISIE NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE) – debitor, si in care, in data de 14.09.2017, instanta a admis cererea formulata. ASF nu cunoaste in prezent care este titlul executoriu supus procedurii mentionate sau care sunt documentele care se regasesc la acest dosar, avand in vedere ca incuviintarea executarii silite reprezinta o procedura necontencioasa, desfasurata fara citarea partilor”, a comunicat ASF.
Autoritatea precizeaza ca la data de 26.04.2013 a intrat in vigoare Legea nr. 113/2013 pentru aprobarea OUG nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, lege in baza careia Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a preluat de la fosta CNVM toate drepturile si obligatiile rezultate din actele juridice prin care aceasta a fost obligata, ca parte responsabila civilmente, la plata de despagubiri catre investitorii la FNI, precum si toate drepturile si obligatiile procesuale ale CNVM si calitatea procesuala pe care aceasta o avea in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti (art. II din lege).
„In aceste conditii, nu exista temei legal, in prezent, pentru executarea silita a ASF in calitate de succesoare in drepturi si obligatii ale CNVM, ASF nepreluand de la fosta CNVM nicio obligatie aferenta calitatii de parte responsabila civilmente in cauza FNI. In masura in care va fi supusa unor proceduri de executare silita abuziva, cu incalcarea acestor prevederi legale fara echivoc, ASF intentioneaza sa efectueze toate demersurile procedurale necesare pentru apararea drepturilor si intereselor sale legitime”,, a informagt ASF.