Orasul cu cea mai ridicata crestere a preturilor locuintelor din Romania(iul. 22, 2018)
Rezidentialul autohton continua sa fie caracterizat de un evident paradox: cel mai mare pret mediu pe segmentul apartamentelor este solicitat nu de catre vanzatorii din Capitala, des, punctual vorbind, cele mai scumpe proprietati aici pot fi gasite, ci de cei dintr-un alt mare oras al tarii, potrivit Imobiliare.ro.
Si in 2017, Cluj-Napoca este, fara drept de apel, cea mai „fierbinte“ piata a locuintelor din Romania. Potrivit unui raport de piata realizat de Analize Imobiliare (platforma dezvoltata de Imobiliare.ro), pretentiile proprietarilor din orasul de pe Somes au consemnat un avans de 6% in cel de-al treilea trimestru al anului, pana la 1.410 euro pe metru patrat util – asta in conditiile in care un apartament in Bucuresti a ajuns la o valoare medie de listare de 1.230 de euro pe metru patrat util. De mentionat este ca aceasta este cea mai mare crestere consemnata in randul marilor orase s a doua la nivel national (dupa Slatina, cu un plus de 9%).
Nivelul actual al preturilor apartamentelor clujene este cu 16,6% mai mare decat cel valabil in perioada similara din 2016. Potrivit datelor Analize Imobiliare, in orasul de pe Somes locuintele s-au scumpit cel mai mult in ultimii trei ani, reusnd astfel sa recupereze aproape integral scaderea consemnata pe parcursul recesiunii. Astfel, apartamentele sunt, in medie, cu 46,9% mai scumpe decat in trimestrul al treilea din 2014 s cu doar 1,7% mai ieftine decat in perioada similara din 2008. La o analiza mai detaliata a pietei locale, ies in evidenta discrepantele de pret semnificativ mai mici de la o zona la alta comparativ cu Bucurestiul. In momentul de fata, cele mai mari preturi solicitate de catre vanzatorii din capitala Transilvaniei se gasesc in zona centrala s ultracentrala (1.640 de euro pe metru patrat util), apoi in Plopilor (1.520 de euro pe metru patrat util), in Gheorgheni-Andrei Muresanu (1.500 de euro pe metru patrat util), in Zorilor (1.490 de euro pe metru patrat util), dar s in Marasti-Intre Lacuri-Aurel Vlaicu (1.440 de euro pe metru patrat util). Cele mai accesibile locuinte din Cluj-Napoca sunt insa cele din Floresti (790 de euro pe metru patrat util) s Baciu (950 de euro pe metru patrat util) – cea dintai zona dezvoltandu-se, in ultimii ani, ca un adevarat „cartier-satelit” al orasului. Cresteri pe linie Printre cartierele care au consemnat in trimestrul al treilea cresteri de pret peste media de 6% valabila la nivel de oras se numara Zorilor, cu un avans de 8,6%, zona centrala si cea ultracentrala (+7,3%), Someseni (+7,2%) si Manastur-Borhanci-Campului (+7,1%). Pe de alta parte, cele mai mici variatii de pret au avut loc in Baciu (unde pretentiile vanzatorilor au stagnat in ultimele trei luni), Iris (+2,9%), Plopilor (+3,7%), Grigorescu (+3,9%), dar si in Gheorgheni-Andrei Muresanu (+4,3%). Este semnificativ si interesant de observat ca in niciunul dintre cartierele clujene nu au fost inregistrate scaderi de pret.