Noua lege a sanatatii: Spitalele s-ar putea organiza ca societati comerciale(dec. 25, 2011)
Spitalele se vor putea organiza juridic ca fundatii sau societati comerciale, potrivit noii legi a sanatatii, elaborate de Ministerul Sanatatii (MS). Acelasi act normativ prevede infiintarea caselor private de sanatate si va permite atragerea investitorilor privati in sistemul national de sanatate.
“Conform proiectului, spitalele vor avea posibilitatea de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala. De asemenea, acestea se vor putea organiza in asociatii”, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul sanatatii Ladislau Ritli.
Confom MS, noua structura ar permite echipei manageriale o mai mare libertate de actiune la toate nivelele, de la personal, inclusiv aplicarea salarizarii diferentiate, pana la structura si dotare. Totusi, actul normativ va mentine principiul proprietatii la nivelul institutiilor publice. De asemenea, ca element de noutate, se va permite si atragerea de noi parteneri din sectorul privat.
Totodata, conform proiectului de act normativ, se va pastra in aceeasi forma sistemul actual de colectare a asigurarilor de sanatate. Insa, modificarea care se va realiza vizeaza modul de alocare si gestionare a fondurilor colectate. In acest sens, vor fi introduse casele de asigurari private de sanatate in locul actualelor case judetene de asigurari de sanatate.
“Practic, o schimbare esentiala in sistem va fi legata de interpunerea intre CNAS si furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare, reprezentate de casele de asigurari private, care va aduce elemente de competitivitate si eficienta in gestionarea fondurilor, si care va stimula inclusiv cresterea calitatii serviciilor medicale pentru a atrage cat mai multi asigurati”, a adaugat ministrul sanatatii.
Alte noutati introduse de proiect se refera la medicina primara. Astfel, primariile locale vor avea posibilitatea de a angaja medici.
“Pe langa medicul de familie va aparea medicul angajat direct de catre autoritatea locala. Acesta va fi sprijinit de o echipa multidisciplinara al carei nucleu de baza va fi format din asistenti comunitari si mediatori sanitari. Medicii, care vor avea contract cu primaria vor fi angajati in zone izolate, greu accesibile, acolo unde sunt dificultati in acordarea de asistenta medicala”, a declarat ministrul RITLI Ladislau.
In acelasi timp, noul proiect legislativ mai prevede modificari in ceea ce priveste utilizarea resurselor care se refera la zona medicamentului, dar si a calitatii serviciilor medicale. In acest sens, MS propune creearea unei agentii pentru informatii si calitate in sanatate (ANCIS), ca o structura in coordonarea ministerului.