Noua lege a sanatatii ar putea introduce taxa pe fast-food si pe berea cu alcool(mai 20, 2012)
Prin noua lege a sanatatii ar putea fi introdusa taxa pe fast food , in conditiile in care alimentatia nesanatoasa creste morbiditatea pe anumite boli, a declarat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, citat de agentia de presa Mediafax. De asemenea, si berea cu alcool ar putea fi suprataxata pentru a reduce consumul acestui produs.
„Prin noua lege incercam introducerea taxei pe produsele nesanatoase tip fast food care aduc prejudicii sanatatii si, de asemenea, pe berea cu alcool”, a spus ministrul Sanatatii, potrivit Mediafax.
Vasile Cepoi a precizat insa ca este vorba despre proiectul legii sanatatii, aflat in curs de elaborare, iar aprobarea acestei propuneri este o decizie politica.
„Exista o morbiditate crescuta pe anumite boli cauzate de alimentatia nesanatoasa si ar fi firesc ca aceste produse sa fie suprataxate pentru a reduce consumul lor. De asemenea, berea este produs alcoolic si, asa cum celelalte produse alcoolice sunt suprataxate (taxa pe viciu), e firesc ca si berea cu alcool sa intre in aceasta categorie”, a mai spus ministrul Sanatatii, citat de Mediafax.
Agentia de presa precizeaza ca introducerea taxei pe fast food a mai fost in atentia autoritatilor si in 2011, insa, dupa mai multe dezbateri contradictorii, a fost amanata, pe motiv ca este foarte greu de implementat.
Ministrul Sanatatii din acea perioada, Cseke Attila, intentiona atunci sa introduca taxa pe fast food pentru sustinerea programelor nationale de sanatate.
Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel spunea la acea vreme ca lista produselor alimentare nerecomandate ce ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grasimi, dulciurile hiperconcentrate si bauturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma si apa minerala.
Patronatele atentionau insa ca introducerea taxei pe fast food ar putea duce la cresterea pretului alimentelor in medie cu peste 20%, dar si la disponibilizarea a 36.000 de salariati, respectiv 20% din personalul din industria alimentara.