Magiunul de prune Topoloveni, primul produs romanesc inregistrat european(apr. 10, 2011)
„Magiunul de prune Topoloveni” este primul produs romanesc care s-a alaturat celor peste 1.000 de produse agricole si alimentare protejate de sistemul european de calitate, a anuntat vineri Comisia Europeana (CE).
Magiunul de Topoloveni a fost inregistrat in doua dintre cele trei registre de calitate pentru produse agricole si alimentare existente la nivelul Uniunii Europene, astfel incat el va sta alaturi de alte produse europene recunoscute si apreciate precum branzeturile frantuzesti Beaufort si Roquefort sau sortimentele de bere germane Hofer Bier sau Dortmunder Bier.
Produsul romanesc a fost inscris in registrul Denumiri de origine protejata (DOP), care cuprinde denumiri ale unor produse cu caracteristici datorate in mod exclusiv sau esential locului lor de productie si priceperii producatorilor locali, precum si in registrul
Indicatii geografice protejate (IGP), unde sunt inregistrate produsele agricole si alimentare a caror reputatie sau ale caror caracteristici sunt strans legate de desfasurarea activitatii de productie intr-o zona geografica data.
„Romania are traditii locale, agricole si alimentare, cu un potential exceptional. Recunoasterea europeana pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea si protejarea produselor de calitate romanesti, in Europa si in afara ei. Ii felicit pe producatori pentru acest succes si sper ca si altii le vor urma exemplul”, a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, dupa semnarea deciziei de inregistrare a produsului romanesc in registrul denumirilor de origine si indicatiilor geografice protejate.
Comisia Europeana mai precizeaza ca garantarea calitatii pentru consumatori si a unui pret echitabil pentru fermieri sunt obiectivele reformei politicii europene de calitate lansata de Comisia Europeana in decembrie 2010.
“Aceasta are in vedere o mai buna recunoastere a valorii produselor de calitate, a traditiilor din care izvorasc si a efortului suplimentar pe care realizarea acestora il solicita. Procedurile administrative vor fi simplificate, indicatiile geografice (DOP si IGP) vor beneficia de definitii mai clare si protectie imbunatatita, iar specialitatile traditionale garantate (STG) de noi criterii de eligibilitate”, mai explica executivul european.
In plus, Comisia analizeaza si necesitatea introducerii unor sisteme de calitate adaptate micilor producatori, care isi comercializeaza produsele pe piete locale, respectiv producatorilor din zonele montane.
Puteti consulta aici descrierea produsului „Magiun de prune Topoloveni” inregistrata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.