In Romania Bitcoin este in afara legii(aug. 16, 2015)
Monedele virtuale atrag tot mai multi adepti pe plan mondial, inclusiv in Romania, din randul persoanelor care nu vor ca banii lor sa fie la mana guvernului si a clasei politice. Insa, deocamdata, oricine efectueaza tranzactii cu monede virtuale in Romania o face pe propria raspundere, deoarece acestea sunt in afara legii.
Referitor la monedele virtuale, reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) precizeaza ca „institutiile Bancii Nationale a Romaniei si Autoritatii de Supraveghere Financiara considera ca aceaste monede nu reprezinta monede electronice, sau instrumente financiare si deci nu se poate evidentia un regim fiscal potrivit actualului cadru juridic reglementat”.
In aceasta situatie, reprezentantii Fiscului apreciaza ca „numai dupa crearea cadrului legal, se va analiza necesitatea reglementarii in plan fiscal a acestei probleme”.
Acest raspuns din partea ANAF a vizat o intrebare a unui contribuabil care doreste sa stie cum sunt tratate din punct de vedere fiscal investitiile in cripto-valute in tara noastra si ce reguli de impozitare se impun pentru investitori si pentru mineri.
Cea mai cunoscuta cripto-valuta din lume este Bitcoin. Insa, pe langa aceasta, in lume mai exista peste 500 de monede virtuale. Una dintre aceste monede, Mcoin, a cunoscut o raspandire rapida si in Romania.
Deocamdata, in afara de banii fizici reprezentanti de monede si bancnote, in Romania este reglementata doar activitatile legate de moneda electronica: „In Romania, prin Legea 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica, s-a definit moneda electronica ca fiind valoare monetara stocata electronic, inclusiv magnetic, reprezentand o creanta asupra emitentului, emisa la primirea fondurilor in scopul efectuarii de operatiuni de plata si care este acceptata de o persoana, alta decat emitentul de moneda electronica”.