Harta economica a Romaniei(nov. 15, 2014)
Polarizarea economiei locale este la apogeu, in conditiile in care aproape jumatate din tara nu conteaza pe harta economica, iar situatia din judetele „corigente“ se inrautateste de la an la an in lipsa investitiilor.
La polul opus, zece judete de la coada clasamentului, printre care Mehedinti, Botosani, Giurgiu, Vaslui, Caras-Severin sau Covasna, au impreuna o cifra de afaceri de 12 mld. euro, cat aduna Bihorul si Sibiul.
In 24 de judete cea mai mare „industrie“ este comertul, in timp ce doar trei judete din Romania se pot lauda cu o pondere a industriei prelucratoare de peste 50% – Olt, Arges si Alba.
Modelul economic al celor trei judete cu industrie puternica este insa diferit, iar modul in care arata economia din Olt, Arges sau Alba poate constitui un punct de plecare pentru ridicarea altor judete. In Olt, Alro Slatina, Pirelli, Prysmian sau Cord Romania tin in viata economia unui judet in care doar 40.000 de oameni lucreaza in companii, potrivit datelor de la Registrul Comertului.
Mare parte din investitii se leaga insa de un singur oras, Slatina, si de apropierea de uzina Ford de la Craiova. In Arges, economia este dependenta de Dacia, care genereaza 42% din cifra de afaceri de 9,8 mld. euro a companiilor din judet si care a atras la Mioveni sau in localitatile din jur si alti furnizori de componente si servicii.
In Alba, un judet situat la mijlocul clasamentului, cu afaceri de aproape 3 mld. euro, modelul de crestere balanseaza intre companiile mari antreprenoriale (Transavia, Albalact, Pehart Tec, Supremia, Jidvei) si investitiile straine derulate in special in jurul orasului Sebes (Holzindustrie, Daimler, Kronospan). Indiferent de model, Romania nu poate sa creasca doar prin 15 dintre judetele sale.
Romania are nevoie de investitii si in Botosani sau Vaslui, nu doar in Arad sau Timis. Si are nevoie de investitii straine, dar si de capital privat romanesc. In prezent, companiile straine au 50% din cifra de afaceri a firmelor din Romania cu numai 25% din angajati. Strainii detin liderii in 31 dintre judete, in timp ce statul mai are companii lider in Sibiu (Romgaz), Gorj (Complexul Energetic Oltenia), Valcea (Oltchim – in insolventa) si Mehedinti (RAAN – in insolventa).
Antreprenorii controleaza cea mai mare companie din sapte judete, cele mai puternice companii antreprenoriale fiind Dedeman Bacau (fratii Adrian si Dragos Paval), Unicarm Satu Mare (Vasile Lucut), Romaqua (Octavian Cretu si Nicolae Palfi) sau Interagro (Ioan Niculae).