Firmele vor fi obligate sa efectueze plata facturilor in 30 de zile(oct. 23, 2010)
Firmele vor avea un termen de 30 zile pentru efectuarea platilor pentru bunuri sau servicii furnizate, a decis miercuri Parlamentul European. Ca regula generala, termenul se aplica atat pentru sectorul public cat si pentru cel privat. Negociatorii PE au vizat evitarea vidului legislativ si asigurarea faptului ca derogarile de la termenul general sunt acceptate numai in conditii speciale.
Parlamentul European a votat miercuri acordul la care s-a ajuns cu Consiliul privind stabilirea unui termen de 30 de zile pentru efectuarea platilor plata facturilor. Noile reguli trebuie sa asigure ca intreprinderile europene mici si mijlocii nu vor mai avea probleme financiare din cauza intarzierii platilor din partea autoritatilor publice sau a altor companii, sustinand astfel continuarea afacerilor, inovatia si siguranta locurilor de munca.
Timp de mai mult de un an, Parlamentul a incercat sa obtina reguli mai stricte si mai clare cu privire la termenele de plata. Acordul, prezentat in plen ca un „amendament consolidat” de catre Barbara Weiler (S&D, DE), raportoarea Parlamentului, a fost sustinut in mare parte de catre toate gruparile politice si a fost adoptat cu 612 voturi pentru, 12 impotriva si 21 de abtineri.
„Aceasta directiva va duce la dezvoltarea unei noi culturi a platilor. Scopul nostru a fost acela de a asigura ca drepturile intreprinderilor mai mici sunt protejate, pentru a imbunatati lichiditatea si a crea un climat mai bun pentru investitiile in crearea de noi locuri de munca,” a spus raportoarea Barbara Weiler in timpul dezbaterii de marti seara. Raportorul a subliniat faptul ca intentia Parlamentului nu este in niciun caz aceea ca perioada de implementare sa ia doi ani. „Din ianuarie, statele membre ar trebui sa inceapa transpunerea in legislatia nationala,” a adaugat Barbara Weiler.
In ceea ce priveste tranzactiile intre companii, termenul general de efectuare a platii este de 30 de zile, atata timp cat nimic altceva nu este stipulat in contract. Daca ambele parti sunt de acord, termenul poate fi prelungit pana la 60 de zile. Perioada poate fi extinsa chiar mai mult fata de termenul de 60 de zile, daca acordul dintre creditor si debitor este „convenit in mod expres” si daca prelungirea termenului nu este „foarte injusta” fata de creditor.
Pentru tranzactiile dintre autoritatile publice si companii, termenul de plata este de 30 de zile. Daca ambele parti doresc sa extinda termenul, acest lucru trebuie sa fie convenit in mod expres si „justificat din punct de vedere obiectiv,” luand in considerare natura si caracteristicile contractului. Deputatii europeni au insistat mai ales pentru a asigura ca autoritatile publice nu vor putea amana efectuarea platilor mai mult de 60 de zile.
Statele membre pot alege un termen de plata de pana la 60 de zile pentru autoritatile publice din sistemul medical. Aceasta se datoreaza naturii deosebite a acestor institutii, cum ar fi spitalele, finantate in mare parte prin rambursarea costurilor prin sistemele de protectie sociala.
Parlamentul a insistat ca Consiliul sa accepte o dobanda legala care sa reprezinte suma ratei de referinta plus cel putin opt puncte procentuale. Creditorul are dreptul de a obtine de la debitor o suma minima de 40 de euro, aceasta fiind compensatia pentru costurile de recuperare.
Perioada in care se poate asigura compatibilitatea dintre termenii contractuali si bunurile sau serviciile prestate este de 30 de zile. Aceasta perioada poate fi extinsa in cazul unor contracte mai complexe, insa doar daca acest lucru este convenit in mod expres, iar prelungirea nu este injusta fata de creditor. Parlamentul a tinut sa se asigure ca perioada de verificare nu poate fi folosita ca un vid legislativ pentru a intarzia platile fara ca acest lucru sa fie necesar.
In continuare, acordul trebuie sa fie adoptat in mod formal de catre Consiliu. Noua directiva va intra in vigoare la 20 de zile dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene. Statele membre au doi ani la dispozitie pentru punerea in aplicare a acestor dispozitii.