Firmele de internet vor raporta ANCOM cat trafic realizeaza utilizatorii finali(feb. 6, 2011)
Furnizorii de servicii de internet vor trebui sa raporteze traficul, atat de download, cat si de upload, realizat de utilizatorii finali, in timp ce furnizorii de servicii de telefonie mobila vor fi obligati sa raporteze gradul de acoperire a teritoriului si a populatiei, potrivit unui proiect de decizie al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), care modifica si completeaza setul de indicatori statistici pe care operatorii de retele si servicii de comunicatii electronice au obligatia de a-i raporta periodic catre ANCOM.
„Necesitatea modificarii indicatorilor statistici s-a impus in urma evolutiilor recente si tendintelor de pe pietele de comunicatii electronice din Romania si de la nivel international, aparitiei unor tehnologii si servicii noi, precum si existentei unor neclaritati cu privire la categoriile de informatii corespunzatoare anumitor indicatori statistici”, explica ANCOM intr-un comunicat de presa.
Astfel, furnizorii care ofera servicii de telefonie fixa sau cu mobilitate redusa vor raporta numarul de abonati, de linii si de venituri din abonamentele aferente in functie de categoria de clienti (persoane fizice sau juridice), de mediul in care au fost instalate liniile de acces (urban sau rural), precum si in functie de tehnologiile de acces. Traficul si veniturile aferente vor fi raportate, de asemenea, in functie de categoria de clienti care le-a generat, respectiv persoane fizice sau juridice.
Toti furnizorii de retele publice cu acces la punct fix vor raporta numarul de gospodarii cablate, indiferent de serviciile pe care le furnizeaza utilizatorilor finali (servicii de telefonie la puncte fixe, servicii de acces la internet, retransmisia programelor audiovizuale), in functie de suportul prin care utilizatorii finali sunt conectati la retele.
Furnizorii de servicii de telefonie mobila vor raporta gradul de acoperire a teritoriului/populatiei in functie de tipurile de retele utilizate (GSM, UMTS, CDMA, etc.).
In ceea ce priveste numarul de cartele preplatite, acestia vor trebui sa raporteze atat numarul de cartele preplatite „valabile” (cartele preplatite care la sfarsitul perioadei de raportare se afla in perioada de valabilitate, inclusiv cele aflate in perioada de gratie) cat si numarul de cartele preplatite „active” (cartele preplatite aflate in perioada de valabilitate la sfarsitul perioadei de raportare, si care pe parcursul perioadei de raportare au fost utilizate efectiv cel putin o data).
Nici furnizorii de servicii de internet nu au scapat de noi reglementari privind raportarile. Astfel, ei vor prezenta ANCOM, printre altele, statistici privind privind traficul, atat de download cat si de upload, realizat de catre utilizatorii finali ai serviciilor de acces la internet la puncte fixe si mobile.
Alte modificari importante sunt introducerea raportarii indicatorilor statistici privind pachetele de 2-5 servicii de comunicatii electronice (caracterizate prin numarul de utilizatori si veniturile obtinute, in functie de categoria de utilizatori), precum si a numarului de utilizatori care pe parcursul perioadei de raportare au renuntat la servicii de comunicatii electronice, se mai precizeaza in comunicat.
De asemenea, vor fi raportate si veniturile obtinute din comercializarea de echipamente sau prestarea de servicii asociate furnizarii de retele sau servicii de comunicatii electronice, cum ar fi: comercializarea/inchirierea (atat prin intermediul ofertelor de abonare la serviciile proprii, cat si in afara acestora) de terminale, centrale telefonice, routere, modemuri, USB-uri, receptoare/aparate TV, computere, servicii de service si mentenanta a acestora, chirie canalizatii, proiectarea solutiilor de comunicare.