Executarea silita s-ar putea suspenda la deschiderea procedurii de lichidare a firmei(iun. 13, 2010)
Masurile de executare silita s-ar putea suspenda de la data deschiderii procedurii de lichidare a firmei, potrivit unui proiect de lege depus recent la Senat.
Proiectul de lege are in vedere modificarea Art.252) al Legii nr.31/1990, republicata, privind societatile comerciale.
In prezent, potrivit art. 252, alin (4) din Legea nr. 31/1990, actiunile judiciare si masurile de executare silita sunt incompatibile cu procedura colectiva de lichidare, deoarece lichidatorul este singura institutie care poate sa stea in judecata in numele societatii, sa execute si sa termine operatiuniile de comert referitoare la lichidare, sa vanda prin licitatie publica, imobilele si orice avere mobiliara a societatii, sa faca tranzactii, sa lichideze si sa incaseze creantele societatii, sa contracteze obligatii cambiale, sa faca imprumuturi neipotecare si sa indeplineasca orice alte acte necesare.
Din aceste motive, initiatorul proiectului de act normativ a considerat necesar ca art. 252) sa fie completat cu un nou alineat, alin. (6), pentru o mai buna colaborare cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolventei.
Astfel, “de la data deschiderii procedurii de lichidare se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale, cu exceptia cailor de atac declansate de debitor” se arata in proiectul dezbatut in prezent la Senat.
*Proiectul poate fi vizualizat in fisierul atasat.