Englezii cauta aur in ce au lasat romanii in urma(nov. 15, 2016)
Sterilul rezultat in ultimii 40 de ani de exploatare a Minei de cupru si metale rare de la Baita, din judetul Bihor, ar putea imbogati o companie din Marea Britanie. Firma va prelucra peste 4,5 milioane de metri cubi de steril, dintr-un iaz de decantare, din care spera sa scoata mii de tone de metale pretioase.
Iazul de decantare de la Baita are un volum de 4 milioane 600.000 de metri cubi de steril. Sunt ramasitele procesului de prelucrare a rocilor scoase timp de patru decenii din mina. Noile tehnologii permit acum extragerea fiecarui gram de metal din milioanele de tone de roca. Compania britanica ce are iazul in proprietate de de 4 ani considera ca poate obtine rezultate impresionante.
„Un utilajul foreaza pana la o adancime de 25 de metri pentru a preleva probe care vor fi trimise la laborator pentru a stabili cu exactitate concentratia de metale depozitate in iaz.”
Andrew Prelea, directorul Vast Resources Romania: „In Baita avem tot tabloul lui Mendeleev: cupru, zinc, aur, argint, tungsten, wolfram si multe metale pretioase.”
Studii mai vechi arata ca din iazul de decantare ar putea fi extrase 309 kilograme de aur, 35 de tone de argint, 3.100 de tone de plumb, 4.000 de tone de cupru si 6.640 de tone de zinc.
Dupa prelucrarea sterilului, britanicii vor ecologiza zona. Trei ani va dura intreaga operatiune care ar putea costa pana la 4 milioane de euro.
Vlad Morar, inginer de mediu: „16,2 hectare vor trebui ecologizate. Va fi pus un strat de pamant, apoi arbori, care s-au impadurit foarte bine.”
Raul Bocse, primarul comunei Cimpani: „Primavara se ridica acel nor de praf in zona satului Fanate si oamenii erau nemultumiti. Sper ca dupa ecologizare – sa nu fie doar o poveste – acel praf sa nu mai existe.”
Compania britanica Vast Resources vrea sa redeschida si mina de la Baita, in care vrea sa investeasca un milion si jumatate de euro si unde va angaja 300 de muncitori.