Energia solara o va depasi pe cea nucleara pana la sfarsitul acestui an(aug. 3, 2017)
Un nou set de date furnizate de GTM Research sugereaza faptul ca adoptarea intr-un ritm tot mai rapid a energiei solare pe plan mondial ar putea duce la o situatie in care capacitatea ei globala, exprimata in gigawati, ar putea rivaliza cu aceea generata de energia nucleara pana la sfarsitul anului 2017, informeaza weforum.org.
Desi energia nucleara depaseste in prezent energia solara in ceea ce priveste capacitatea de productie, anumiti experti au prezis ca energia solara ar putea deveni cea mai mare sursa de energie din lume pana in 2050.
Noile date, disponibile in cel mai recent numar al publicatiei Global Solar Demand Monitor, indica faptul ca energia solara va ajunge la o capacitate de aproximativ 390 de gigawati in acest an. Totodata, cele mai recente cifre comunicate de Nuclear Energy Institute sugereaza ca energia produsa in acest moment de centralele nucleare la nivel planetar este de 391,5 gigawati.
Avantul energiei solare a incetinit usor – dupa o crestere considerabila cu 77,8 gigawati in 2016, fata de cresterea de 50,3 gigawati in 2015, va urma, cel mai probabil, o crestere de 81,1 gigawati in 2017. Totusi, GTM Research se asteapta ca aceasta crestere sa continue intr-un ritm constant, iar capacitatea globala a energiei solare sa ajunga la 871 de gigawati in 2022.
Capacitatea este insa doar una dintre piesele acestui ‘puzzle’. Energia nucleara se afla inca mult in fata energiei solare in ceea ce priveste electricitatea generata (2.476.671 gigawati/ora in comparatie cu 375.000 gigawati/ora). Agentia Internationala pentru Energie (IEA) preconizeaza ca energia solara ar putea deveni cu usurinta cea mai mare sursa de energie din lume pana in anul 2050 gratie costurilor sale de productie tot mai scazute si avantajelor tot mai mari pe care le ofera.
Energia solara ar putea ajuta omenirea sa isi reduca dependenta de combustibilii fosili, o misiune de care oamenii au cu disperare nevoie, in conditiile in care emisiile nete de 37 de gigatone de CO2 per an au facut ravagii la scara planetara, cauzand incalzire globala, evenimente meteorologice extreme si milioane de decese.