Dreptul la propria imagine intr-o lume transparenta(iul. 29, 2021)
In lumea contemporana, mass-media se confunda cu social-media si cu viata privata a individului in aceeasi masura. Tehnologia avansata si ieftina, etica din ce in ce mai flexibila a cetateanului si lipsa de educatie juridica sunt premizele potrivite pentru incalcarile dreptului la viata privata din societatea contemporana.
Intr-o lume in care oricare individ detine un telefon mobil cu care poate face fotografii si le poate publica online intr-o secunda e important sa stim cum ne putem proteja imaginea. „Daca esti intr-un loc public poti fi fotografiat, iar imaginea ta poate fi folosita in presa sau in alte medii”, aceasta este regula empirica privind dreptul la imagine, insa Codul civil prevede mai multe exceptii importante, care ne permit sa ne protejam imaginea de folosirea abuziva.
Dreptul la imagine este reglementat in articolele 73-75 Cod civil. Astfel, art. 73 Cod Civil – Dreptul la propria imagine enunta (1) Orice persoana are dreptul la propria imagine, si (2) In exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate sa interzica ori sa impiedice reproducerea, in orice mod, a infatisarii sale fizice ori a vocii sale sau, dupa caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.
La articolul 74 Cod Civil, care reglementeaza atingerile aduse vietii private, literele c, g si h fac referire la dreptul la imagine. Desi se refera la „viata privata”, precizam ca acest termen trebuie interpretat in sens larg. De exemplu, atunci cand persoana desfasoara o activitate de natura privata, de exemplu, merge la cinematograf. Fiind o activitate privata a lui, chiar daca este in spatiul public nu poti sa-l fotografiezi in acest context, pentru ca este sub incidenta articolului 74 Cod Civil. Consideram ca dispozitiile art. 74 nu au caracter limitativ, ci enuntiativ. Astfel, atingeri aduse vietii private pot fi considerate: intrarea sau ramanerea fara drept in locuinta sau luarea din aceasta a oricarui obiect fara acordul celui care o ocupa in mod legal; interceptarea fara drept a unei convorbiri private, savarsita prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea, in cunostinta de cauza, a unei asemenea interceptari; captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate intr-un spatiu privat, fara acordul acesteia; difuzarea de imagini care prezinta interioare ale unui spatiu privat, fara acordul celui care il ocupa in mod legal; tinerea vietii private sub observatie, prin orice mijloace, in afara de cazurile prevazute expres de lege; difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viata intima, personala sau de familie, fara acordul persoanei in cauza; difuzarea de materiale continand imagini privind o persoana aflata la tratament in unitatile de asistenta medicala, precum si a datelor cu caracter personal privind starea de sanatate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstante in legatura cu boala si cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fara acordul persoanei in cauza, iar in cazul in care aceasta este decedata, fara acordul familiei sau al persoanelor indreptatite; utilizarea, cu rea-credinta, a numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana; difuzarea sau utilizarea corespondentei, manuscriselor ori a altor documente personale, inclusiv a datelor privind domiciliul, resedinta, precum si numerele de telefon ale unei persoane sau ale membrilor familiei sale, fara acordul persoanei careia acestea ii apartin sau care, dupa caz, are dreptul de a dispune de ele.
Consideram ca mai sunt necesare cateva precizari privind dreptul la imagine, mai concret cateva limitari ale sale. In primul rand imaginea trebuie sa fie recognoscibila, adica persoana a carei imagine este folosita sa poate fi recunoscuta. Este neesential in aprecierea acestui caracter daca imaginea este statica sau dinamica, alb-negru sau color, insotita sau nu de sonor, etc. Important este, in aprecierea incalcarii drepturilor individului, daca persoana poate fi recunoscuta. A doua precizare utila este aceea a consimtamantului privind utilizarea imaginii. In opinia noastra, acest consimtamand trebuie sa fie expres manifestat, explicit si dat anterior utilizarii imaginii. Nu suntem de acord ca termenii si conditiile generale aceptati pentru utilizarea unui site sau a unei retele sociale online este un consimtant valabil exprimat privind utilizarea imaginii unei persoane. Informati-va asadar privind drepturile voastre, si exercitati-le cu discernamant.