De la 15 septembrie, painea trebuia sa aiba minim 300 de grame(sept. 4, 2011)
Incepand cu 15 septembrie, painea trebuie sa aiba o cantitate neta de minimum 300 de grame, potrivit unui Ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), publicat joi in Monitorul Oficial.
Potrivit Ordinului ANPC nr. 165/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 622, din 1 septembrie, cresterea gramajului painii este permisa numai din 100 in 100 de grame.
Reprezentantii ANPC au explicat, la lansarea in dezbatere publica a proiectului acestui ordin, ca scopul reglementarilor este acela de a proteja consumatorii de fraudele comerciantilor intrucat multi producatori de paine variaza gramajul pe bucata, micsorand periodic cantitatea cu 5-20 de grame/bucata, astfel incat sa isi majoreze profiturile si sa induca in eroare consumatorii, care nu pot sesiza variatiile de gramaj.
Totusi, de la noile reguli face exceptie painea de peste 1000 de grame, care se cantareste la locul de vanzare si se poate vinde portionata.
De asemenea, noile reglementari nu se aplica nici produselor fabricate si/sau comercializate legal in alte state membre ale Uniunii Europene ori in Turcia sau produselor fabricate legal intr-un stat membru al Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS) care este parte contractanta la Acordul privind Spatiul Economic European.
In plus, pentru painea neambalata sunt acceptate scaderi ale cantitatii nete datorate pierderii de umiditate, pe durata de valabilitate.
Actul normativ defineste painea ca “produsul de panificatie obtinut prin framantarea, fermentarea si coacerea in conditii adecvate a diferitelor sortimente de faina, utilizate singure ori in amestec, cu apa potabila, drojdie si/sau culturi acidolactice, cu ori fara sare, cu sau fara alte ingrediente — enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici”.