Criza de angajati in constructii: e nevoie de 600.000 de muncitori, iar constructorii sunt dispusi sa creasca salariile, daca statul ii ajuta(aug. 10, 2017)
Planurile guvernantilor de a construi mari proiecte cu bani europeni ar putea fi date peste cap. Si asta pentru ca in Romania sunt doar 377.000 de muncitori in domeniul constructiilor. La investitiile anuntate, chiar si daca doar o parte dintre ele ar fi realizate, necesarul este de 600.000 de angajati, atrage atentia Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii.
„Angajam muncitori calificati in constructii, in Germania. Salariu: 1700 de euro/luna + bonusuri. Program de noua ore pe zi. Orele suplimentare sunt platite cu 12 euro/ora”, asa suna unul dintre sutele de anunturi de recrutare a personalului calificat din domeniul constructiilor.
Atrasi de salariile mai mari, zeci de mii de romani au plecat in tari precum Germania, Spania, Marea Britanie sau Austria, in speranta unui trai mai bun. Iar constructorilor le lipsesc zidari, sudori, instalatori si chiar si soferi.
Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii trage un semnal de alarma.
„Preconizam ca in urmatoarea perioada, daca se va intampla ceea ce zic guvernantii, politicienii, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, si daca motorul privat functioneaza in continuare cum functioneaza acum, vor fi necesari aproximativ 600.000 de lucratori in domeniul constructiilor. Pentru 2016, au fost declarati 377.000 de lucratori”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa Cristian Erbasu, presedintele FPSC si proprietarul Constructii Erbasu.
Un angajat calificat castiga la o firma de constructii un salariu mediu brut de 3.500 de lei, spune Calin Bichir, directorul general al Acvatot.
„Pentru a atrage specialisti, putem face un efort sa marim acest nivel de salarizare, atata timp cat exista facilitati. Totul este sa reusim sa atragem munictori de calitate, pentru a mari productivitatea, si in felul acesta vom putea mari salariile in mod substantial. Daca nu vom reusi sa atragem aceasta cateroie de muncitori si vor veni muncitori mai putin calificati, cresterile nu vor fi semnificative”, mai spune Bichir.
Aceasta este si una dintre solutiile prezentate de Bichir, care este si vicepresedinte al FPSC, pentru a pune punct valului de muncitori care parasesc tara. Pentru a putea creste salariile, constructorii vor o reducere a fiscalitatii in privinta taxelor pe salarii peste anumite limite.
„Nu suntem naivi”, mai spune Bichir. „Sigur ca nu vom reusi sa atagem toata comunitatea de romani care este plecata la munca in strainatate, insa multi dintre ei lucreaza la negru sau in conditii impropri. Vrem sprijinul guvernului in acest sens”, mai spune constructorul.
A doua solutie identificata de FPSC este cea a calificarii tinerilor care termina liceul sau facultatea. Multi dintre tineri prefera somajul decat o calificare in domeniul constructiilor.
Cea de-a treia solutie se refera la atragerea fortei de munca din est. Nu doar in domeniul hotelier au fost adusi muncitori din tari exostice pentru noi, ci si in constructii. „In conditiile in are Guvernul va demara programul de investitii, pentru ca aici e motorul economic, vom avea nevoie si de anumite facilitati pentru a atrage forta de munca din Republica Moldova, Bulgaria si de ce nu, din Asia”, mai spune directorul general ala Acvatot.