Crima si pedeapsa in lumea digitala(iun. 22, 2022)
Am ales sa-l parafrazez pe Dostoievski si cred ca el ar intelege foarte bine cum functioneaza lucrurile in marele spatiu rus. Dar titlul nu este corect pana la capat. Poate ca ar fi mai potrivit “Prietenul dusmanului meu este si dusmanul meu”. Sau poate ca varianta “Daca vrei sa-i ajuti pe cei in suferinta provocata de mine, vei fi pedepsit” este varianta cea mai aproape de realitate.
Ce s-a intamplat? In data de 10 martie am postat un anunt umanitar pe canalele de social-media ale companiei prin care ne ofeream disponibilitatea de a ajuta pro-bono refugiatii ucrainieni care tranziteaza sau aleg sa ramana in Romania. Ne ofeream sa ii asistam in procedurile privind permisele de sedere sau obtinerea dreptului de munca. Va amintim ca, la acea data abia ce fusese emisa Decizia de punere in aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 prin care practic au fost preluati sub protectie cetatenii ucrainieni prin simplificarea semnificativa a acestor proceduri. Era foarte multa teama si un omniprezent haos. Am hotarat sa ajutam. Pentru claritate si consecventa postam anuntul mai jos.
***
Datorita situatiei dramatice create in Ucraina, biroul nostru a decis sa realizeze gratuit toate procedurile pentru obtinerea vizei de lunga sedere, a permisului de munca si a dosarului de cetatenie pentru toti refugiatii ucrainieini care doresc sa ramana pentru o perioada indelungata in Romania. Echipa noastra va poate asista in orice demers juridic care poate aparea in relatia cu autoritatile romanesti, pe parcursul sederii in Romania, fara a va solicita vreo plata pentru aceasta. Va stam la dispozitie in limbile romana, engleza, iar vorbitorii de ucraineana ni se pot adresa pe email sau whats app.
***
Si am ajutat. Nu a fost nevoie de atat de mult ajutor pe cat credeam, sub influenta dramatismului imaginilor de la TV.
Spre surprinderea noastra, autoritatile romane au actualizat procedurile, au updatat site-urile oficiale si au actionat cu o viteza cu care nu eram obisnuiti. In paralel cu initiativa noastra, grupuri de avocati si ong-uri diverse, din Satu Mare la Bucuresti, faceau acelasi lucru cu empatie si determinare.
Si tot spre surprinderea noastra nu am fost contactati de ucrainieni, ci de cetateni rusi din familii mixte si cu domiciliul in Ucraina. Refugiati, sau pe cale de a se refugia, speriati si demoralizati, nedorind sa-si paraseasca familiile si sa se intoarca in Rusia. In acelasi timp, nebeneficiind de protectia acordata cetatenilor ucrainieni, au cerut ajutorul oricui era dispus sa-l ofere. Credem ca au gasit in consultanta noastra fereastra de speranta pentru a isi continua viata, cat de cat normal.
Apoi a venit pedeapsa. Site-ul nostru nu a mai putut fi incarcat. Puteam fi gasiti pe internet o zi din 4, fara vreo explicatie anume, fara vreo defectiune sau un indiciu digital. Dupa cateva saptamani am identificat cauza. Am fost victima unui atac de tip DDos.Un atac DDoS apare atunci cand un hacker trimite un aflux mare de trafic catre o retea sau server pentru a coplesi sistemul si pentru a-i perturba capacitatea de a opera. Aceste atacuri sunt adesea folosite pentru a duce un site web sau o aplicație offline temporar si poate dura zile la rand sau chiar mai mult. El nu a incetat decat atunci cand am schimbat semnificativ configuratia site-lui.
Au fost sute de site-uri romanesti atacate, poate mii. Nu suntem speciali si nu ne consideram victime. Chiar ne bucuram ca am contat suficient de mult incat sa deranjam agresorii. O vom face in continuare. Din empatie, din etica, din respectul legilor (fie ele si internationale). Toate astea fac parte din sistemul nostru de valori si ni-l vom manifesta pe mai departe.