Cat de important este obiectul de activitate al unei firme?(nov. 2, 2019)
Asa cum spuneam intr-un articol precedent, prima mea firma, constituita prin aportul serviciului de asistenta al ORC Timis, avea intre obiectele de activitate industria aviatica si cultura citricelor. Cred ca am ratat pe muchie plantatiile de trestie de zahar și piscicultura. Cum nu au fost foarte multi cei care au analizat actul constitutiv al acelei societati, nu am fost luat peste picior prea des pentru aceste “scapari”. De atunci insa, am inceput sa fiu atent la acest aspect al existentei unei firme.
Obiectul afacerii pe care vreti sa o deschideti, obiectul activitatii voastre economice este de fapt obiectul de activitate al firmei. Pentru o simplificare a activitatii de supraveghere fiscala, a activitatii statistice si de prognoza economia, autoritatile au organizat totalitatea activitatilor economice intr-un cod ce poarta numele de CAEN. CAEN este acronimul Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala si, in ciuda denumirii sale este un cod european, international chiar existand corespondente (aproape) perfecte intre clasele de activitati din economia statelor europene.
Aceasta clasificare a fost proiectata pentru a permite gruparea pe criterii de omogenitate a datelor referitoare la „unitati statistice”, cum ar fi, de exemplu, o uzina sau un grup de uzine ce constituie o entitate economica, o întreprindere. Clasificarea asigura baza pentru pregatirea unei game largi de date statistice (productie, factori de productie, formarea de capital si tranzactiile financiare) ale acestor unitati.
In cursul anului 2008 a avut loc ultima revizuire completa a acestei clasificari statistice internationale iar CAEN 2008 este sistemul dupa care se realizeaza astazi organizarea obiectelor de activitate ale unei intreprinderi care functioneaza in sistemul de drept romanesc. Sa nu fiti deci surprinsi atunci cand consultantul va organizeaza ideile de afacere, preocuparile si pasiunile din care vreti sa faceti bani in coduri CAEN.
CAEN 2008 are 21 de sectiuni si cateva sute de coduri de actvitate, cu explicatiile aferente. Chiar daca pare explicit, ceea ce este un lucru bun, sunt nenumarate capcane in care puteti cadea atunci cand alegeti obiectul de activitate al firmei voastre. Incercati oricum sa acoperiti toate activitatile pe care doriti sa le desfasurati si introduceti toate codurile CAEN “interesante” chiar daca par a se dubla.
Trebuie insa sa stiti ca nu toate codurile CAEN aflate in nomenclator pot fi introduse. Exista nenumarate reglementari legale care prevad conditii speciale pentru o companie pentru a desfasura o anumita activitate economica. Si sa nu va ganditi acum doar la fabricarea munitiei, activitatile bancare sau de asigurari. Un consultant bine pregatit se va dovedi util atunci cand selectati codurile CAEN ale firmei voastre.
Pe de alta parte, nu introduceti coduri inutile sau pe care, doar intr-o excesiv de optimista viziune, le veti practica vreodata. Nu e doar inutil, dar devine lipsit de eficienta sa le analizati, modificati sau “updatati” atunci cand legislatia va solicita acest lucru. Cea mai potrivita abordare este aceea a introducerii in documente doar a activitatilor necesare si a celor utile. Nimic mai mult.
Functionarul ORC, sau consultantul nostru, va vor intreba despre codul CAEN principal, despre activitatea pe care o veti desfasura cu precadere. Despre asta va spun un singur lucru – codul CAEN principal este activitatea principala pe care o veti desfasura, cea care va aduce principalele venituri, dar nu uitati ca vorbim despre statistica, care nu e matematica exacta. Si nu uitati ca veti putea schimba obiectul principal de activitate cu un altul dintre celelalte atunci cand interesul vostru economic se va modifica.
Ne-am bucura sa va fim de folos! Adresati-ne o intrebare.