Bunurile pentru care vei plati taxe suplimentare de la 1 septembrie(aug. 20, 2013)
Sase categorii de bunuri vor fi taxate suplimentar de la 1 septembrie, cand modificarile aduse Codului fiscal la inceputul lunii august vor intra in vigoare.
Codul fiscal a fost modificat pentru a treia oara in acest an prin OG nr. 16/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 490 din 2august 2013.
Actul normativ introduce noi produse in categoria celor accizabile. Astfel, de la 1 septembrie se vor percepe accize si pentru:
1. bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor – acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14k si de 2 euro/gram pentru cele peste 14k.
2. confectii din blanuri naturale – acciza este cuprinsa intre 50 si 1200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al blanurilor;
3. iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta – se vor acciza numai iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri (acciza fiind de 500 euro/metru liniar) si navele cu motor peste 100 de cai-putere (acciza fiind 10 euro/CP) pentru navele cu motor peste 100 CP.;
4. autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm3 – acciza este de 1 euro/cm3.
5. arme de vanatoare si arme de uz personal altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv – acciza variaza intre 50 si 1500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor;
6. cartuse cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele prevazute anterior – acciza este cuprinsa intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.
Accizele pentru aceste produse sunt disponibile in Anexa la OG nr. 16/2013.
„Noile prevederi vor afecta la nivel procedural agentii economici care produc ori importa astfel de bunuri. Bineinteles, costul va fi resimtit de cumparatorii finali pana la urma, intrucat ei vor fi cei care vor suporta acciza doar ca fiind inclusa in pretul bunurilor o vor plati odata cu pretul bunurilor”, a explicat Bogdan Costea, expert-contabil la compania Viboal-Findex, pentru AvocatNet.ro.
Specialistul a precizat ca noile prevederi nu vor afecta populatia care detine deja astfel de bunuri.
„Teoretic accizele asa functioneza, se platesc la productie, import sau achizitie intracomunitara. Asa reiese din textul de lege la momentul de fata in cazul produselor accizabile de lux”, a mai punctat Costea.
Codul fiscal va fi modificat din nou in privinta accizelor. Un proiect a fost deja dat publicitatii
Desi de la cea mai recenta modificare a Codului fiscal nu au trecut nici macar trei saptamani, iar noile reglementari fiscale nici nu au intrat macar in vigoare, Guvernul intentioneaza sa completeze din nou prevederile in ceea ce priveste accizele.
Ministerul Finantelor a publicat deja un proiect de OG care modifica din nou Codul fiscal in domeniul accizelor, introducand in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate si a motoarelor cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement.
In plus, noile prevederi pe care urmeaza sa fie introduse in Codul fiscal de la 1 septmebrie vor:
1. introduce persoanele fizice in categoria platitorilor de accize in cazul vehiculelor si a motoarelor cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement;
2. reglementa cadrul legal care permite restituirea accizelor si pentru produsele nou introduse in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate;
3. defini momentului exigibilitatii accizelor pentru produsele nou introduse in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate;
4. stabili termenul de plata a accizelor pentru produsele nou introduse in sfera de aplicare a accizelor nearmonizate.
Proiectul de OG care modifica din nou Codul fiscal stabileste ca, in cazul produselor accizabile nou-introduse, accizele se datoreaza o singura data si se calculeaza prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de masura asupra cantitatilor produse pe teritoriul Romaniei, importate sau achizitionate intracomunitar.
Operatorii economici care achizitioneaza din teritoriul comunitar produsele care vor deveni accizabile de la 1 septembrie vor avea anumite obligatii incepand cu aceasta data. Astfel, inainte de primirea produselor, ei trebuie sa se inregistreze la autoritatea competenta, in conditiile prevazute in normele metodologice, si sa respecte urmatoarele cerinte:
1. sa garanteze plata accizelor;
2. sa tina evidenta livrarilor de astfel de produse;
3. sa prezinte produsele la cererea organelor de control;
4. sa accepte orice monitorizare sau verificare a stocurilor din partea organelor de control.
Singurii operatori economici care scapa de aceste obligatii sunt cei care achizitioneaza produsele accizabile mentionate pentru uzul propriu.
In ceea ce priveste momentul exigibilitatii accizei pentru produsele care devin accizabile de la 1 septembrie, acesta intervine:
– la momentul receptionarii, pentru produsele provenite din achizitii intracomunitare efectuate de operatori economici;
– la data efectuarii formalitatilor de punere in libera circulatie, pentru produsele provenite din operatiuni de import efectuate de operatori economici;
– la momentul vanzarii pe piata interna, pentru produsele provenite din productia interna;
– la data documentului comercial care atesta achizitia intracomunitara, daca aceasta este efectuata de o persoana fizica, in cazul motoarelor cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement.
De asemenea, in cazul iahturilor, navelor si ambarcatiuni, precum si pentru autoturismele cu capacitate cilindrica mai mare sau egala cu 3.000 cm3, precum si pentru motoarele cu capacitate de peste 100 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement provenite din operatiuni de import efectuate de persoane fizice, momentul exigibilitatii accizelor intervine la data efectuarii formalitatilor de punere in libera circulatie.
Pentru ambarcatiuni si autoturismele cu motoare de peste 3.000 de centimetri cubi provenite din achizitii intracomunitare efectuate de persoane fizice, exigibilitatea accizei va avea loc inainte de efectuarea primei inmatriculari in Romania. Pentru a le putea inmatricula, contribuabilii trebuie sa prezinte organelor competente:
declaratia vamala care atesta efectuarea formalitatilor de punere in libera circulatie, in cazul vehiculelor din import;
certificatul care atesta plata accizelor, in cazul vehiculelor achizitionate intracomunitar, al carui mdoel se va stabili prin ordin ANAF.
Modificarile propuse de Finante mai stabilesc si ca persoanele fizice care cumpara din spatiul comunitar iahturi, nave, ambarcatiuni sau motoare destinate acestora, precum si autoturisme cu capacitate cilindrica mai mare sau egala cu 3.000 cm3 trebuie sa depuna o declaratie de accize la autoritatea competenta pana la data prevazuta pentru plata acestor accize, numai atunci cand datoreaza accize.