2.000 de euro pentru specialistii IT care vor lucra pentru Guvern(aug. 10, 2016)
Premierul Dacian Ciolos a declarat, joi, la lansarea programului GovITHub, ca Executivul va oferi o bursa lunara de 2.000 euro, pe o perioada de 6 luni, specialistilor din IT care doresc sa se implice in eficientizarea administratiei publice, unde este nevoie de capacitate inovativa care sa vina din acest domeniu, informeaza News.ro.
Cu ocazia lansarii programului GovITHub, prim-ministrul Dacian Ciolos a anuntat ca Guvernul va oferi o bursa lunara de 2.000 euro, pe o perioada de 6 luni, specialistilor IT din sectorul privat care doresc sa se implice in eficientizarea administratiei publice.
”Avem nevoie de puncte de vedere din exterior care sa vina sa lucreze in administratie. Asta e ideea: sa gasim oameni care sunt dispusi, facand o pauza in activitatea lor profesionala din sectorul privat, sa vina sa dea o mana de ajutor sau cu o bursa pe care o oferim pentru 6 luni, de 2000 de euro pe luna – sigur, nu e miraculos 2000 de euro pe luna, dar e suficient de stimulativ pentru oameni, ma gandesc la tineri, dar nu numai (…) Deci va avea sase luni, cu aceasta bursa de 2000 de euro pe luna, pentru a crea, pornind de la identificarea unor probleme si de a-si lasa urmele trecerii prin administratie prin aceste produse pe care le va oferi nu doar administratiei, ci si cetatenilor. Deci va exista aceasta posibilitate prin intermediul burselor sau prin voluntariat”, a aratat Ciolos.
Premierul a tinut sa sublinieze faptul ca se indeplineste un vis pe care l-a avut inca de la inceputul mandatului sau. ”De cand am venit in aceasta pozitie si cand mi-am dat seama, sigur – cu anumite reflexe pe care le aveam probabil si din perioada petrecuta la Bruxelles, cand lucram foarte mult cu diferite sisteme IT care imi facilitau activitatea, pregatirea, luarea deciziilor, comunicarea cu colaboratorii si reflexele formate acolo m-au determinat sa am aceleasi pretentii si aici. Sincer sa fiu, m-am cam lovit cu capul de pragul de sus cand am vazut cum stau lucrurile in administratie aici”, a subliniat seful Executivului.
Ciolos a sustinut ca a incercat, cu resursele pe care le avea la dispozitie, sa puna la punct cateva lucruri simple pentru o comunicare mai simpla intre membrii Guvernului, insa a realizat ca lucruri aparent simple nu se pot face decat complicat in administratia din Romania. ”Am incercat, cu resursele pe care le aveam la dispozitie, sa vedem in ce masura putem pune la punct cateva lucruri simple, pur si simplu o comunicare intre ministri, intre decidentii din Guvern, o platforma pe care sa putem schimba si impartasi documente, puncte de vedere, decizii si asa mai departe si sa vad ca lucruri aparent simple nu se pot face decat complicat la noi in administratie. Pe masura ce treceau zilele, saptamanile, ne-am dat seama ca intr-o tara cum e Romania, cunoscuta atat de bine nu numai in Europa, dar si peste ocean, in ceea ce priveste competentele pe acest domeniu, in administratia nationala din Romania nu se vedeau aproape deloc reflectate aceste competente”, a declarat premierul Dacian Ciolos.
Prim-ministrul a aratat ca sectorul public trebuie sa beneficieze si el de expansiunea accelerata a sectorului IT a carui pondere in PIB a depasit-o pe cea a agriculturii. ”Capacitate de inovatie care sa vina din sectorul care, din punctul meu de vedere, s-a dezvoltat cel mai rapid in economia romaneasca – productia de servicii IT. Este impresionant. Vorbim de atata vreme de potentialul agriculturii romanesti si de cat ar putea sa faca pentru PIB si am avut surpriza placuta din acest punct de vedere, al dezvoltarii serviciilor IT, sa vad ca, daca nu ma insel, nu numai ca a egalat aportul agriculturii in PIB, dar chiar l-a depasit, ceea ce arata capacitatea de a inova si de a evolua a acestui domeniu in Romania”, a aratat Ciolos.
Platforma GovITHub va reuni oameni care pot contribui la un grad mai inalt de informatizare a administratiei publice astfel incat serviciile furnizate cetatenilor sa fie de o calitate mai mare. Premierul a sustinut ca Guvernul a investit pana in prezent sute de milioane de euro in diversele pltaforme IT cu care lucreaza administratia, dar acestea nu lucreaza la deplina lor capacitate, iar rolul viitorului Chief Information Officer – Coordonator pentru Tehnologia Informatiei de la nivelul Guvernului – va avea rolul de a le integra.